Rodinná starostlivosť

26.07.2011 12:13

Myšky nie sú samotárky, keď má jedna detičky starajú sa o ne všetky samice v rodine. Neraz sme videli, ako sa jedna samička kotila, druhá čistila mláďatá a tretia ich kŕmila. Bohužiaľ, sú rodiny, kde sa nájdu aj kanibalky. Zvyčajne to bývajú tiež kotné samice, pravdepodobne uvoľňujú miesto pre vlastné mláďatá – také samice treba okamžite oddeliť.

Takže, keď sa mýšatko narodí, stará sa oň celá rodina v teráriu. Kŕmia všetky samice, ktoré majú mlieko, bez ohľadu na to, či ide o ich vlastné mláďatá alebo mláďatá druhej matky.

Rovnako sa myšky starajú vzájomne jedna o druhú. Dospelí jedinci čistia mýšatká, ale čistia sa aj medzi sebou. Ak ste niekedy videli takú myšaciu rodinku, istotne vás pobavilo, s akou húževnatosťou drhla jedna myška druhej uši.J

Keď sú mláďatká vo veku asi dvoch týždňov ešte nechodia samé piť, matky im však nosia v papuľke vodu, mýšatká ich olizujú, a tak sa aj sami prijímajú vodičku.

Je zaujímavé, že dospelé jedince v teráriu – teda v jednej uzatvorenej rodine – sa medzi sebou nebijú, len vtedy, keď sa pária. Avšak, aj keď samica požiera mláďatá inej matky, ostatné jej v tom nebránia. Maximálne si samice ľahnú na mláďatá, aby zabránili prístup k mýšatkám.

Mladé myšky by nemali zostávať pri matkách dlhšie ako tri týždne. V tomto veku sú absolútne samostatné, no stále pijú materské mlieko, aj keď už na to nie sú odkázané. Ak sa matke narodia ďalšie mláďatá, čo je veľmi pravdepodobné, tak mladšie mláďatá zaostávajú v raste a zostávajú zakrpatené. Z tohto dôvodu je dôležité značiť dátumy vrhov, aby ste mohli mláďatá odstaviť vo veku 21 dní.

Samec pripúšťa samice už počas kotenia, a tak často zostávajú opäť kotné. Tento cyklus trvá tri týždne, preto tak zdôrazňujem potrebu odkladania mláďat.

Ak je v teráriu veľmi veľký vrh, prípadne niekoľko vrhov, treba rátať s tým, že nasledujúci vrh bude slabší. Rovnako platí, že keď má matka priveľa malých, jedno až tri mláďatá zvyknú zaostať v raste a celkovom vývoji, ktorý už nikdy nedobehnú. Tieto mláďatá sú viditeľne menšie, niekedy až o polovicu, a je to zreteľné už v 5. dni ich života, sú slabučké, a aj keď väčšinou prežijú dosahujú vo veku odstavu veľkosť len do 4 cm. Pokiaľ zbadáte takéto mláďatko, je lepšie dať ho preč, zbytočne sa trápi, pretože ostatní ho nepustia napapať sa, a aj keď sa mu náhodou „utrie“ dáke to miesto, ako som už povedala, nikdy sa nevyrovná ostatným myškám, a zbytočne vyčerpáva matku.