Myšacie prostredie

01.05.2011 21:01

V prvom rade je dôležitá nádoba, v ktorej sú myšky uložené. My používame akvária prikryté hustým sitom, všetky sú rovnako veľké a pekne sa nám vojdú do regálov. Ich výhodou oproti plastovým nádobám je výhľad. Vďaka tomu sa nám podarí odhaliť bitkára v rodine, ktorý musí ísť preč, dokážeme odpozorovať kotenie samíc aj počet mláďať. Na akvária sa aj veľmi dobre píšu záznamy. Každú rodinu v každom regále máme označenú, a preto si všetko potrebné evidujeme v zošite, ale zároveň robíme záznamy aj priamo na akváriá. Ak nám uhynie samec v rodine a práve nemáme vhodného "manžela" do háremu, jednoducho si to označíme na sklo a vieme, kam treba dohodiť myšiaka. Toto značenie sa nám veľmi osvedčilo aj v prípade kanibalizmu. Ak sme odpozorovali požieranie mláďať, označili sme si to na akvárium a počas niekoľkých dní sme vedeli vyhodnotiť, či naozaj máme v chove kanibalky, alebo požierali mladé z iného dôvodu. Občas sa stane, že sa narodia mŕtve mláďatá a o tie sa myši okamžite postarajú, ak sa aj v tom istom vrhu narodia živé mláďatá, požerú aj tie. Preto je veľmi dôležitá kvalitná evidencia - ak sa takáto situácia zopakuje dvakrát v jednej rodine, treba myšky zlikvidovať. Toľko o výhode skla. Ak sa rozhodnete chovať myšky v plaste, neexperimentujte a kúpte si nádoby určené špeciálne na chov myší. Myšky sú totiž veľmi adaptabilné tvory túžiace po slobode. Ľahko prídu na to, ako sa dá uniknúť z nádoby - hoci aj vyhryzením diery.

Druhou zásadne dôležitou vecou je podstielka. Zapamätajte si: Nie sú hobliny ako hobliny! Určite nikdy nepoužite piliny! Tie sú produktom pílenia, ich vlastnosťou je vysoká prašnosť, ktorá myškám veľmi škodí a odráža sa to na ich zdravotnom stave, produkcii a aj úmrtnosti, keďže drevený prach neustále vdychujú a počas spánku v ňom majú dokonca ponorené ňufáčiky. Aj klasické hobliny sa vyznačujú pomerne vysokou prašnosťou. My kupujeme české hobliny - sú absolútne bezprašné a sterilizované, takže ak sa aj v nich nachádzali nejaké živočíchy alebo chorboplodné zárodky, sú vyhubené. Samozrejme, ich cena je vyššia ako obyčajných hoblín, ale kvalita ešte niekoľkonásobne vyššia. Keď však máte kvalitnú "postieľku" pre myšky môžete si byť istí, že ich produkcia aj zdravie budú vynikajúce.

Myška je pomerne nenáročný tvor, čo sa týka stravy. I tu však platí, čím vyššia kvalita, tým vyššia produkcia a lepšie zdravie. Na trhu sa dajú nájsť výborné granule, ktoré sú zmesou absolútne všetkého, čo myška potrebuje a čo jej chutí. Dôležitý je vyrovnaný obsah vitamínov a minerálov, rastlinnej ale aj živočíšnej zložky, keďže myška je všežravec. Ak vyberiete dobré granule, potlačíte kanibalizmus, ktorý je u myší tak častý. Nič nepokazíte, ak myškám dožičíte aj prírodné vitamíny - tie sú vždy oveľa lepšie ako vitamínové doplnky, pretože ich pôvod je syntetický, teda umelý. To, čo iný považujú za odpad je pre myšku pochúťka. Napríklad, pred tým, než očistíte mrkvu do polievky, poriadne ju umyte a šupky dajte myškám - všetko spapajú a vy nebudete mať žiaden biologický odpad. To isté platí aj o zrezkoch jablka, kapusty ale aj zemiakov. Myška zje takmer všetko prírodné!

Pomerne častým javom u myšiek je odhrýzanie chvosta, vraj je to následok nedostatku vody. Naše myšky majú vždy vodu, no aj tak sa občas pritrafí, že načnú susedke chvostík. Vodička by mala byť čerstvá, najlepšie s kvapkou octu, ktorý slúži na dezinfekciu aj na predchádzanie chorôb rozšírených u hlodavcov. Nikdy nenechajte vodu stáť tak dlho, že sa v nej vytvorí zelený kal. Ani vy by ste takú vodu nepili, a hoci je myš len zviera, aj to si zaslúži patričnú starostlivosť! Navyše, v kale sa množia bakrérie, ktoré môžu výrazne ovplyvniť plodnosť a zdravie mláďat. Aby sa nerodili defektné holíčatá, vodička musí byť čistá. My zvykneme raz za čas primiešať do vody aj Vitamínový roztok určený pre zvieratá. Nie je to veľmi lacná záležitosť, ale cyklus myšky si vyžaduje vysokú dávku vitamínov. Myška je buď kotná, alebo dojčiaca, prípadne (a to väčšinou) oboje naraz, jej oragnizmus je preto veľmi namáhaný a potrebuje podporu aj vo forme takýchto prípravkov. Budem sa opakovať, ale aj týmto spôsobom sa predchádza kanibalizmu. Ak nie je myš dostatočne vyživená a chýbajú jej vytamíny, začne jej "šibať" a hľadá akýkoľvek zdroj týchto prvkov. Je lepšie investovať do vitamínov, ako mať malé prírastky, pretože sa myšky žerú.

 

Slovko na záver: Aj myšky majú svoje potreby. Je pravda, že myš sa vyciká do žrádla, a potom ho pokojne ďalej konzumuje, na druhej strane to však je veľmi čistotoný tvor. Veľmi veľa času venuje starostlivosti o svoj kožuch a labky, tváričky  a ušká si myšky čistia vzájomne - jedna druhej. Aj ich prostredie by pre to malo byť čisté. Aspoň raz za tri mesiace vydezinfikujte chovné nádoby - stačí ich vystriekať octom a nechať uschúť. Nádobky na vodu aspoň raz za mesiac prepláchnite v teplej octovej vode. Okrem efektu čistoty stiahnete aj výrazné myšacie pachy, pretože ocot ich pohltí.